Februári filmajánló


A félévi után pihenésképpen jólesik mozizni. Ebben a hónapban nyolc filmajánlót találsz, amelyek segíthetnek eldönteni, mit nézz!

Legendás állatok és megfigyelésük.

A film a Harry Potter-pentalógia előtörténete és 70 évvel korábban, New Yorkban játszódik. Ha nem láttad még a Harry Potter-filmeket, akkor is nyugodtan megnézheted, érteni fogod.
A történet szerint Göthe Salmander professzor, a bűvös fenevadak és bestiák szakembere Amerikába utazik. Egy varázslót keres, akinek van egy bizonyos állata, ami beleillik a gyűjteményébe. Időközben kisebb összetűzésbe kerül a tengerentúli varázslókkal és közben a varázsvilág múltját is megismerhetjük.
Hogy kinek ajánlom? Hmm… nézzük csak. Hát a Harry Potter-fanok kérdés nélkül el fognak menni. Akiknek tetszettek a korábbi Harry Potter-filmek, azok ezt is imádni fogják. Akiknek viszont nem nagyon tetszett az utótörténet, azoknak már csak a látványvilága miatt is ajánlom.
Főszerepben: Eddie Redmayne (mint Göthe).

A nagy fal

A történet szerint két vándor (William és Pero) téved a kínai Nagy Falra, miközben menekülnek üldözőik elől. A Falon nem látják szívesen a jöttmenteket, de miután számukra értékes információval szolgálnak, úgy döntenek, hogy életben maradhatnak egy időre. A történet egy legendát elevenít fel, miszerint a Falat idegen lények távoltartására húzták fel elsősorban, és csak másodsorban az ellenségeik miatt. A különös lények távoltartása érdekében egy hihetetlenül nagy sereg tevékenykedik az építményen. Miután mindkét vándor tanúbizonyságot tesz bátorságáról és harci képességéről, csatlakoznak a kínai sereghez, és segítenek a lények megfékezésében.
Ez egy elég élménydús akciófilm, hihetetlen látványvilággal. Ha már a cselekvény kicsit lapos és helyenként elég kiszámítható, érdemes megnézni a panoráma miatt. Nekem olyan érzésem volt a film közben, mintha egyszer már láttam volna. Ha nem is ezzel a címmel és ilyen kontextusban. De ez csak személyes tapasztalat.
Hogy kinek ajánlom? Igazából nézd meg nyugodtan, ha egy kis kikapcsolódásra vágysz, és meg akarsz nézni egy jó akciófilmet, amin nem kell sokat gondolkodni, és nyugodtan ,,eleresztheted az agyad”.
Főszerepben: Matt Damon (mint William Garin), Pedro Pascal (mint Pero Tovar) és Willem Dafoe (mint Ballard).

Assassin’s Creed

Az Assassin’s Creed egy jól ismert videojáték adaptációfilmje. De ha nem is játszottál a játékkal, akár olvashattad könyvben is, mivel egy hatrészes könyvkötet is megjelent róla. Ha érdekel a film, ajánlom a könyveket is, amiből sok minden kiderül, és sok minden nagyobb részletességgel is van leírva.
A történet szerint Callum Lyncs egy halálra ítélt bűnöző. Kivégzését elméletben végrehajtják, de gyakorlatilag más a helyzet. Egy új technológia segítségével a férfi újraéli egyik őse, Aguilar kalandjait. Aguilar Spanyolországban élt a 15. század során. Callum így érti meg, hogy egy titokzatos, ősi szövetség, az Assasinok rendjének leszármazottja. Hihetetlen tudással és ügyességgel rendelkezik ; de csak azért, hogy szembeszállhasson a nagy erejű és gonosz szándékú Templomosokkal az éden almájáért.
A látványvilága eszméletlenül jó, és személy szerint én nem gondolom, hogy annyira elrontották volna azzal, hogy a ,,jelenben” is játszódik.
Hogy kinek ajánlom? Hmm… Igazából szerintem érdemes megnézni. Aki játszott a játékkal és/vagy olvasta a könyvet, annak feltétlenül. De aki egyiket sem tette meg korábban annak is, hátha kedvet kap hozzá.
Főbb szerepben Michael Fassbender (mint Callum Lynch).

Utazók

Az Avalon nevű űrhajó több, mint 5000 utassal a fedélzetén 120 éven át utazik távoli célja felé, ahol az érkezők majd új életet kezdhetnek. Addig pedig a vele utazók biztonságosan lefagyasztva átalusszák az egészet, és új otthonukban frissen, fiatalon ébredhetnek fel. Legalábbis ez volt az eredeti terv. A programba hiba csúszik, kiolvaszt egy hibernációs ágyat, és felébreszt egy embert. Jim maga sem tudja, miért és hogyan, ám egy hatalmas, néma űrhajó fedélzetén találja magát - és még 90 év van hátra, míg elérik úti céljukat. Jim rengeteg problémával találja szembe magát, és később, egy másfajta ok során, társa is akad a bajban.
A történet közel sem olyan izgalmas, mint amilyennek hangzik. Egyszerűen borzalmasan unalmas és lényegtelen az egész, felesleges időpocséklás. A plakáton és előzetesben leírt egy mondat –,,nem véletlenül ébredtek hamarabb”- kijelentés miatt néztem meg ezt a filmet és nagyobb csalódást okozott, mint a Twilight egyetlen jónak mondható harcjelenete. Az előzetes azt sejteti, mintha valami világméretű nagy bűntényről lenne szó… de nem. Megsúgok valamit: a film első 10 percében kiderül, mi az a ,,nem véletlen”. Ekkorát még nem csalódtam.
Hogy kinek ajánlom? Még az ellenségeimnek se. Ha nem hiszel nekem, nézd meg, de abban nem lesz köszönet.
Főszerepben Chris Pratt (mint Jim Preston) és Jennifer Lawrence (mint Auora).

Fegyvertelen katona

A film Desmond Doss hihetetlen történetét meséli el, aki a második világháború egyik legvéresebb csatájában Okinawa szigetén rengeteg, szám szerint 75 bajtársa életét mentette meg úgy, hogy ő maga nem viselt fegyvert. Vallási meggyőződése szerint neki nem volt szabad ölnie. Emiatt rengeteg konfliktusba és verekedésbe keveredett, de kitartó ereje ugyanolyan erősnek bizonyult, mint vallási elköteleződése. Szanitécként (egészségügyi osztaghoz tartozó katona) több alkalommal is egymaga hozta ki sebesült bajtársait az ellenséges vonalak mögül, miközben ő maga is súlyos sérüléseket szerzett. Doss volt az első olyan katona, aki lelkiismereti okokból megtagadta a fegyveres szolgálatot, és megkapta a Kongresszusi Becsület Érdemrendet, Amerika legmagasabb katonai kitüntetését.
Mint már utaltam rá, ez egy igaz történeten alapuló sztori, és megnézve a filmet elég nehéz elhinni, hogy ez megtörtént. A fickó kitartása mesébe illő, és mindenki számára példaértékű.
Hogy kinek ajánlom? Aki nem bírja a vért, annak nem. Én magam irtózom a vértől, szóval a látványvilágáról nem ejtenék szót. Viszont már csak az üzenete és a tény miatt, hogy ez megtörtént, érdemes időt szánni rá.
Főszerepben Andrew Garfield (mint Desmond Doss) és Vince Vaugh (mint Howell őrmester).

Széttörve

Kevinben 23 személyiség él. Ezeket feltárta Dr. Fletchernek, de még van egy rejtett személyisége, amely felbukkan, és dominálni akarja a többit. Miután elrabol három tinédzser lányt, köztük az önfejű és eszes Caseyt, a személyiségek között kitör a harc a túlélésért, miközben elkezdnek leomlani Kevinben a különböző énjeit elválasztó falak.
Ez egy zseniális és eszméletlenül jó thriller. Nem éppen egy elmepihentető film, de ettől szerintem csak még jobb lesz. Egy kis –remélem szpojlermentes - segítség a film végéhez: az utolsó jelenetben elhangzó mondat és egy híres színész felbukkanása nem csupán reklámfogás vagy puszta véletlen. Egy kis easter egg, (belső poén, rejtett üzenet) ami a Sebezhetetlen című filmre utal vissza, amely hasonló tematikájú, mint a ez a thriller.
Hogy kinek ajánlom? Főként azoknak, akiknek tetszenek a nagyobb értékeket közvetítő, néhol kissé elmélkedős filmek. Nem egy Felhőatlasz, de nem árt odafigyelni.
Főszerepben: James McAvoy (mint Kevin Wendell Crumb).

Dr. Strange

A Dr.Strange a sokak által már jól ismert Marvel képregények filmes adaptációja. Ez immáron a 14. film, amit a Marvel Studios gyártott, mégis elkülönül kicsit a filmes univerzumtól, mert nem kötődik annyira szorosan a többihez. Ezért azoknak is bátran lehet ajánlani a Marvel legújabb szuperhősének eredetfilmjét, aki nincs annyira tisztában a háttértörténettel.
Dr. Strange, azaz Stephen Strange egy zseniális, ámde arrogáns és nagyképű, elismert idegsebész, aki egy végzetes baleset során olyannyira megsérül, hogy kezei használhatatlanná válnak. Kétségbeesetten keresi a gyógymódot, hogy mihamarabb visszatérhessen régi életéhez. Utolsó reménye a Kamra-Taj, ami egy külvilágtól elzárt, himalájai - az egyszerűség kedvéért mondjuk azt, hogy- szekta. Itt találkozik az ősmágussal, aki szárnyai alá veszi Strange-et, aki időközben rádöbben, hogy vannak fontosabb dolgok is a karrierjénél, és elhatározza, hogy segít szembeszállni a gonosszal.
Hogy kinek ajánlom? Hát igazából mindenkinek. Aki látott már Marvel-filmet, és szereti (amit nem csodálok) az mindenképpen elmegy rá. Aki látott már Marvel-filmet, de csak vonogatta a vállát (például a Bosszúállók után), mondván, hogy „elmegy”, annak ezt a filmet meg kell néznie, tuti nem fog csalódni benne. Aki ne adj isten még nem látott Marvel filmet vagy esetleg nem szereti, annak feltétlenül meg kell néznie, hiszen az elképesztő látványvilág mellett nagyszerű és jól kidolgozott alaptörténettel szolgál. A színészi alakítás pedig fenomenális: a főszereplő Benedict Cumberbatch remekül alakítja a nagyképű doktort.

Lángelmék

A lángelmék egy talán kevésbé ismert nemrég megjelent amerikai vígjáték. Nem sok ideig volt látható a mozikban, hamar lekerült a műsorról. Jobban várt filmeket tettek a helyére, ez főleg azért lehetett, mert nem túl magasröptű filmről van szó. De egy agyzsibbasztó vígjátéknak tökéletes.
A történet szerint az együgyű David, aki unalmasan és egyhangúan éli mindennapjait, olyan kaland részese lesz, amiről korábban még csak nem is álmodott.
David nap mint nap vezeti páncélozott járművét, benne más emberek millióival, és nem tűnik úgy, hogy valaha bármi is megváltozna. Csöppnyi izgalmat monoton hétköznapjaiban a kolléganőjével, Kelly-vel való közös munka jelenti számára, amíg a nő egy napon hatalmas balhéba nem rángatja bele...
Egy nevetségesen elbaltázott tervvel és pár féleszű bűnözővel, David végrehajtja azt, amit kértek tőle és megszökik 17 millió dollárral. De naivan elköveti azt a hibát, hogy a pénzt rábízza a kétszínű bandára, akik csúnyán átverik. Miközben a banditák hatalmas nyomokat hátrahagyva élik világukat a megszerzett pénzből, David fejvesztve menekül a hatóságok és egy bérgyilkos elől, és igyekszik visszavágni azoknak, akikben őszintén megbízott.
A legfurább vagy épp legviccesebb az egészben az, hogy a film alapja igaz történet. Hogy kinek ajánlom? Annak, aki a mély jelentésű és elgondolkodtató filmeket szereti, annak biztos nem. Ez nem egy Viharsziget vagy egy Eredet, az tuti. Ha mondjuk, ki akarsz kapcsolódni, és nem akarsz minden erődet megfeszítve egy filmre koncentrálni, nézd meg ezt.
Főszerepben: Zack Galifianakis (David), Kristen Wiig (Kelly), Jason Sudeikis (Mike) és Owen Wilson (Steve).

Szöveg: MK 9/1

Megjegyzések