„Menni vagy maradni?” – Interjú Subicz Róbert tanár úrral az október 23-ai emlékműsor kapcsán


Október 19-én a Miskolci Herman Ottó Gimnázium 9/2 osztálya 1956-os emlékműsort adott elő, amelynek forgatókönyve Déry Tibor Szerelem című novellája alapján készült. Osztályfőnöküket, Subicz Róbert tanár urat kérdeztem a műsorral kapcsolatosan.

- Tudjuk, hogy Önnek, mint filozófia, társadalomismeret- és történelemtanárnak fontosak történelmi eseményeink. Tanár Úr majdnem 28 évvel a forradalom kitörése után született - van valamilyen személyes vagy családi kötődése október 23-ához?
- A mi családunkat nem érintette a forradalom, tudtommal nem vett részt benne egyik közeli rokonom sem. Nagymamám nagybátyja járt fent a testvérénél ’56 őszén, ő csak a szétlőtt házakról meg a felborított villamosról beszélt, amikor kérdezgettük gyerekként. A rendszerváltást követően sem került szóba a családban '56. Valamikor 2001 környékén indultam a Rákóczi Szövetség Gloria Victis vetélkedőjén, amelynek tárgya az ’56 utáni megtorlás volt. Akkor mélyültem el jobban a témában. Számomra ’56 történelmi jelentőségű, a nemzeti emlékezet egyik fontos eseménye.
- 1956. 10. 23-a után Magyarországon a társadalomszerkezet alapjaiban megváltozott. Ön szerint fontos, hogy a fiatalabb generációkkal, a mostani hermanosokkal is megértessük ennek az eseménynek a jelentőségét?
- Mindenképpen. A huszadik század második felének történelme, a rendszerváltás, az 1989- 90-es események nehezen érthetőek meg enélkül. A pesti srácok helytállása példaértékű. Párhuzamba állítanám a mohácsi tragédiával. Évszázadokon keresztül Mohács vesztes csataként volt hivatkozási pont, holott a korszerű magyar haderő a korszak szuperhatalmával vette fel a versenyt. Előtte 130 évig helyt álltunk, akkorra már kimerült az ország. Mohács után pedig a magyar kultúra (reformáció) egyik virágkora következett. ’56 erkölcsi értemben mindenképpen katartikus volt. Az egyetemes emberi történelem részévé vált. Gondoljunk pl. a New York Times akkori címlapjára, amin a pesti srác szerepelt.
- Milyen gondolat, ideológia köré építette fel a műsort, és hogyan aktualizálta, hogy mai szemmel-füllel is érthető legyen?
- Nincs a műsorban ideológia. Vagy ha igen, akkor az a Déry-műből következik. Az alapszituáció számomra a szabadság visszanyeréséből eredő bizonytalanság: a főhős visszatér a normális életbe, amely abnormális, hiszen az egyikfajta diktatúrából éppen kifelé,  egy másikfajta diktatúrába éppen befelé tart. A műsor végén pedig az a dilemma, hogy menjünk vagy maradjunk. A nemzet, a haza vagy a szabadság. Nehéz kérdés. ’56 őszén, telén sok családban húsba vágó kérdés voltak ezek (most is azok).
- Most, hogy közeleg az őszi szünet, van-e olyan film vagy könyvélménye Tanár Úrnak, amit szívesen ajánlana a diákoknak az 1956-os forradalommal kapcsolatosan?
- Persze, több is. A temetetlen halottat mindenképpen ajánlanám, vagy a Megáll az időt. Esetleg a Szabadság, szerelem című filmet. Vagy ami nem kapcsolódik ugyan szorosan a témához, de ’56 után játszódik, az A vizsga című film.

- Sokan tudjuk Tanár Úrról, hogy érdekli a gasztronómia, maga is szeret főzni, így most a szellemi táplálékok után a testi táplálékokra térve kérdezem, melyik ételre esne Tanár Úr választása a Kárpátia étterem 1956. októberi étlapjáról?


- Szerintem a bakonyi ponty lenne a nyerő. Bár kérdés, hogy pontosan mit is értenek ez alatt. Valószínűleg már azt, amit mi is bakonyiként (gomba, paprika, paradicsom, füstölt szalonna, tejföl) azonosítunk. Egyébként érdekes étlap. Milyen sokfajta hal szerepel rajta, ami ma már nem elérhető. Vagy pl. nem szerepel rajta csirke, pulyka. A szárnyasok közül is csak a libát láttam. Külön szerepelnek a sajtok (ötféle), illetve belsőség is fellelhető az étlapon, ami ma inkább a csúcsgasztronómiában (pl. vese, velő) elérhető. Nem található benne olaszos étel, ami ma szintén elengedhetetlen része egy mai étlapnak (bolognai, milánói). 
Köszönöm a válaszokat.
Kellemes pihenést kívánok az őszi szünetre tanár úrnak, és persze a diáktársaimnak is. Aki esetleg nem látta volna a műsort, az a 
https://videa.hu/videok/film-animacio/1956.-oktober-23.-emlekmusor-hPBYhcx2nEUnIXIN címen megtekintheti a 9/2 osztály megemlékezését.
Túrmezei Márton 9/2

Megjegyzések