Hangverseny


Október 5-én, szerdán, iskolánk hangversenyen vett részt, amit a Művészetek Házában rendeztek meg. Egy swing, más néven európai jazz stílusú zenekart láthattunk-hallhattunk, a Swing á la Django-t. Ez egy francia stílusú zene, gyors és jó ritmusú. Az eredeti francia swing stílusú zene az 1930-as években két gitárból, nagybőgőből és harmonikából állt, ebben az együttesben azonban öt hangszeren játszottak a zenészek: nagybőgőn, gitáron, cimbalmon, harmonikán és hegedűn. 
 A délután folyamán összesen nyolc dalt hallhattunk. A Karaván című dalt, ami tökéletesen bemutatta a zenekar stílusát. Aztán egy 1936-os slágerlistás dalt, ami bemutatta, hogyan is szólt a francia stílusú medium swing. Ezután a második dal egy átdolgozott változata következett, majd egy úgynevezett bossa novát hallottunk, ami egy érzelemmel túlfűtött zenei forma, és jól lehet rá táncolni. 
 A következő zenei blokkban balkán népzenét adott elő a zenekar cimbalmon, harmonikával kísérve.Ezután szóló számok következtek: hegedű, harmonika, cimbalom, nagybőgő, és hegedű. Minden szóló után tapsolni kellett, de csak akkor, ha tetszett a szóló.
 Zárásképpen pedig egy 1956-os Django Reinhardt slágert játszottak, melynek címe: I Found A New Baby.
 Összességében nagyon érdekes hangversenyen vehettünk részt, ami megragadta a közönség figyelmét, és betekintést nyerhettünk az 1900-as évek közepének zenei világába.
Végül a zenekar és iskolánk diákjainak közös fotójával zárult az előadás.

Írta: Tolnai Ágnes 9/3

Megjegyzések