Iskolai színjátszás – Molnár Ferenc: Az Ibolya

2016. 11. 09-én iskolánk diákjai előadták Az Ibolya című színdarabot. Igaz, hogy már tavaly is színre vitték, idén azonban csak a kilencedik évfolyamnak játszották el, ugyanis ők még nem látták a vígjátékot.

Tartalom: A mogorva színházigazgatónak elege van abból, hogy a fiatal feltörekvő színésznők úgy akarnak bekerülni a színházba, hogy szégyentelenül felajánlkoznak neki. Mikor jó barátja, a színház zeneszerzője benéz hozzá, nem érti, hogyan lehet a direktor úrnak elege a kint álló csodaszép hölgyekből, és megjegyzi, hogy valószínűleg azért viselkednek olyan kacéran, mert a direktor úr túl rideg, és így próbálják meglágyítani. Ekkor támad az igazgatónak az az ötlete, hogy cseréljenek helyet: a zeneszerző úr legyen a színház igazgatója, ő maga pedig Skultéti, írnok és szolga egy személyben. Ám van egy feltétele: ha a lányok nem ajánlkoznak fel az áligazgatónak és tehetségesek, akkor szerződtetve lesznek a színházhoz. A zeneszerző úr belemegy a tréfába. Ezután jelenik meg a Selmecről érkező szókimondó Ilonka, aki jó néven veszi az áligazgató kedvességét, viszont a darab végére az írnokbőrbe bújt direktorba szeret bele.


Szereplők:

Direktor úr: Kiss Zoltán tanár úr
Ilonka: Laki Gerda Dorottya 11/2
Zeneszerző úr: Szabados Kornél József 12/2
János: Molnár Bence 12/2
Kóristánék: Kiss Kata Boglárka 9/Kny
                     Lányi Anna 11/3
                     Lovas Katinka 11/2
                     Berentés Boglárka 11/2
A színészek alakítása rendkívül magas színvonalú, felkészült volt. A karakterek kifejezetten szerethetőek, bár talán a legkedveltebb szereplő mégis Kiss Zoltán tanár úr volt, aki a Direktor urat alakította.
*****

Készítettünk egy rövid interjút Kiss Zoltán tanár úrral és Szabados Kornéllal:
Miért pont az Ibolyára esett a választás?
K. Z.:Azért választottuk ezt a darabot, mert olyan színpadi előadást akartunk létrehozni, amelyben egyrészt a diákok is megmutathatják a tehetségüket, és benne van a vezető tanár is. Nagyon szeretem Molnár Ferencet, és nagyon régóta tetszik ez a darab, és azt gondoltam, hogy itt különböző karaktereken keresztül nagyon sokszínű jellemábrázolást lehet nyújtani a nézők számára.

Milyen hangulatban teltek, és élvezték-e a próbákat?
Sz. K.:Ez egy érdekes dolog. Általában jó hangulatban teltek a próbák komolyabb komplikációk nélkül. Hogyha valamilyen probléma volt, azt természetesen Kiss Zoltán tanár úr, a legjobb magyartanár a világon, könnyűszerrel orvosolta. Természetesen vele nem voltak problémák, ő mindig felkészülten érkezett, a szövegét sosem felejtette el, és a megígért kellékeket mindig elhozta a próbákra (mindezt enyhe iróniával mondja).
K. Z.:Hadd mondjam el még azt, hogy szerintem ennek az előadásnak az igazán izgalmas részei a próbák voltak. Nagyon sokat nevetgéltünk, sok mindent csináltunk, ami tulajdonképpen annyira szervesen nem is kapcsolódott a próbához. Baráti hangulatban teltek ezek a délutánok.


Hogyan osztották ki a szerepeket?
Sz. K.:Ebbe nekünk nem nagyon volt beleszólásunk, ezt tanár úr döntötte el. Meghallgatások voltak tavaly is. Tanár úrnak kábé körvonalazódott a fejében, hogy hogyan dőljön ez el, aztán az adott szerepekre meghallgatott minket, és nagyon nagy eltérés nem volt a karakterek és a színészek között. Az idén volt kisebb-nagyobb változtatás, mert bizonyos emberek esetében nem volt tovább megoldható, hogy próbákra járjanak.

Tavaly Szakács Zsombor játszotta Jánost. Idén miért nem ő kapta a szerepet?
K. Z.:Azért, mert elment a BOSCH-ba dolgozni ezeken a napokon, építi a karrierjét, és így  Bencét kellett két nap alatt betanítani erre a szerepre, de nagyon örültünk, mivel ő mindig ott volt a próbákon addig is, ő volt a hangosító, ezért számára nem jelentett akadályt, mi meg nagyon elégedettek vagyunk az ő alakításával.
Sz. K.:Amikor éppen nem felejtett el belépni.
K. Z.:Igen. De Zsombit innentől kezdve ki is rúgjuk, mert Bence veszi át a szerepét.
Sz. K.:Innen szeretnénk üzenni Bencének, hogy: Nagyon ügyi vagy!


Kiss Zoltán tanár úr magától vállalta el a Direktor úr szerepét, vagy pedig megkértétek rá, hogy ő legyen az?
Sz. K.:Nem kérte őt senki. Tulajdonképpen ő saját magát kérte meg rá. Egyértelmű volt, hogy ezt egy felnőttnek kell játszania, mert itt a korkülönbségnek látszódnia kell. Ez egy olyan darab, ahol a korkülönbség nagyon nagy szerepet játszik, és ezt egy diák nyilván nem tudta volna érzékeltetni, mert hiteltelen lett volna.


Terveznek-e a jövőben további darabokat színpadra vinni?
K. Z.:Természetesen majd szeretnénk valami mást is színre vinni a tavaszi idényben, de az Ibolyát szeretnénk legalább ötször, hatszor, hétszer, amennyiszer csak lehet, eljátszani más középiskolákban, művelődési házakban, és miután ez már kifutott, akkor kezdünk el gondolkodni azon, hogy mit lehetne előadni. Bár igazán ötletünk nincsen.

Mivel a tizenkettedikesek elballagnak az idén, a jövőben terveznek–e új tagokat felvenni?
K. Z.:Természetesen most is van néhány diák, akik folyamatosan jelzik, hogy ők szeretnének színpadra állni, de mivel még ez a darab fut, ebbe nem tudnak belépni. De abban a pillanatban, amikor lesz egy új darab, már több szereplőset szeretnénk, minél több hermanos diák bevonásával, akkor természetesen nekik is szólunk, és hirdetjük is majd. Nagyon nagy szeretettel várjuk majd a tehetséges diákokat.

Kiváló produkciót láthattunk, amelyben minden: a díszlet, a jelmezek, a kellékek és a hangeffektusok tökéletesen működtek. Néhány szereplő énekelt is, ők szintén csak pozitív kritikát érdemelnek. Erőteljesen, tisztán és hangosan énekeltek.
Véleményem szerint ez egy felettébb szórakoztató és színvonalas előadás volt kiváló színészekkel és történettel. Izgatottan várjuk a következő előadást!

Írta: Tolnai Ágnes 9/3
Képek: Dudás Imre Tanár Úr

Megjegyzések