Hermanos diák nyerte a mese- és versíró pályázatot

A Fővárosi Állat-és Növénykert a Kacaj Panka Mesetárral közösen mese-és versíró pályázatot hirdetett „Engedd élni!” kampány keretein belül. 135 pályamű érkezett be, ebből mesetesztelő gyerekek és szakmai zsűri döntése alapján 47-en jutottak végül a döntőbe és ezen művekből választotta ki a zsűri elnöke, Mirtse Zsuzsa (író, költő) a díjazottakat. Mese kategóriában I. helyezett Tamás Anett Ugri a béka, aki nem tudott ugrálni című alkotása.

Ugri a béka, aki nem tudott ugrálni

Élt valahol, réges-régen, a Varázs-tó közelében, Ugri, a béka. A Brekeke család talán egyik legkülönlegesebb tagja volt, a száz testvére ellenére is. Ugri nem éppen a legtipikusabb békák közé tartozott. Kinézetre persze semmiben sem tért el a többiektől. Sőt! Bőre még szebben csillogott a nap fényében, nyelve még hosszabbra nyúlt ki, és egyszer a Legzöldebb kétéltűek címét is elnyerte. Fiatalkorában még a békalányok körében is egészen népszerűnek számított vicces természetével. Furcsasága abban mutatkozott meg, hogy fajtája egyik legnépszerűbb ismertetőjegyére: az ugrásra nem volt képes. Ezen társai sokszor viccelődtek is, mint például: „na, ne ugrass már, hogy nem tudsz egyet ugrani”, vagy „még a neved is ugrik, gyere te is”. De akárhogy mondták neki, vagy gúnyolódtak rajta, a mi szegény kis Ugrink, nem tudott ugrálni. Emiatt sokszor nagyon szomorú volt. Egyedül érezte magát, mert kimaradt a közös játékból és a többiek érdekes történeteket találtak ki róla. Volt, aki szerint biztosan az űrből jött, és szuperereje van. Mások úgy gondolták, hogy ő valójában nem is igazi béka. Hisz köztudott tény, hogy a valódi békák ugrálnak. Már pedig ha ő nem ugrik, akkor nem is lehet az. Biztos csak egy olyan elvarázsolt királyfi féle, akit büntetésből változtattak át. Több tucat mendemonda keringett róla, az igazi okát mégsem tudta senki sem.

Ez a furcsasága már egész kis ebihal korában elkezdődött. De tinibrekiként sem volt könnyebb az élete, sőt még most, felnőttként sem találja a helyét a csoportban. Egy ilyen „hibás” béka még rendes állást sem kaphatott, és persze a felesége se akar lenni senki, nehogy a gyerekei is örököljék ezt a furcsaságot. Egyre csak telt az idő, és Ugri még mindig csak gondolkozott, mit is kezdhetne magával. Egy napon úgy döntött, az őrfigyelő hivatásnak adja a fejét. Az őrfigyelők jól megbecsült, nemes és fontos békákká váltak. Az volt a feladatuk, hogy a tó melletti legnagyobb kövön ülve figyeljék az ellenségeket, és ha veszély közeleg, riasszák társaikat. Egy ilyen állással végre őt is észrevennék, és nem csak akkor, amikor elront valamit. Azonban mikor elmondta ötletét, ismételten kinevették. Hisz ilyen fontos és nagyra becsült tisztséget hogyan is végezhetne egy ilyen béka? Ha nem tud ugrani, mit csinál, ha jön az ellenség, és egyáltalán, hogy jut fel a figyelőállomásra? Nem. Teljesen egyértelmű, hogy elengedhetetlen feltétele az ugrás készsége ezen állás betöltésének. Nincs is miről beszélni. Ugri ezek után még bánatosabb volt, mint valaha. Családja és szerettei próbálták felvidítani: elvitték a békák legnívósabb mocsarába, édesanyja a legízletesebb legyeket főzte meg neki, de mindhiába. Hetek teltek el, mikor aztán elérkezett Ugri szerencsenapja.

Úgy hozta a sors, hogy senki sem akart őrfigyelő lenni. Valóban nemes hivatás volt ez, de hát sok béka nem vágyott ekkora felelősségre, se veszélyre, ami ezzel járt. Így, mivel Ugri volt az egyedüli jelentkező, kénytelenek voltak őt felvenni. Ekkor aztán egy csapásra megváltozott az élete. Hirtelen mindenki elfelejtette az apró hibáját, népszerű lett, sőt még a békák konditermébe is elkezdett járni, hogy jobb formában legyen. Telt-múlt az idő, remekül végezte feladatát, mindig pontosan leadta a jelentéseket. Persze semmilyen jelentős ellenséggel nem kellett szembenéznie. Legtöbbször csak a ráhulló falevelekkel hadakozott, vagy egy-két morcos darazsat zavart el. Ettől Ugri mégis boldog volt. Úgy érezte, végre valami hasznos feladatot is végezhet, és egy-egy jól zárult nap után büszkeség töltötte el. Egyszer aztán hatalmas vihar kerekedett a Varázs-tó környékén. Minden béka behúzódott otthonába, és még a nyelvük hegyét sem dugták ki. Egyedül Ugri maradt az őrhelyén. Az embert is igencsak próbára tevő vihart szegény Ugri férfiasan és becsülettel állta. A rá hulló minden esőcsepp felett győzedelmeskedett, a süvítő szélben egy fűszálba kapaszkodott, hogy az ne fújja el. Rövidesen csendesedni kezdett a zivatar, és azt hitte, a nehezén már túl van. Pár perccel később azonban rájött, hogy a valódi veszély még csak ezután következik. Egy, a vihart igencsak megsínylett gólya szállt le elé. Magas, kecses alkatával még azt a parányi fényt is eltakarta, ami a felhők közül átszűrődött, így sötétségbe borult az egész táj. Hófehér tollruhája még így is kitűnt a homályból. Ugri először toronymagas lábaira lett figyelmes, amik ijesztő ujjakban végződtek. Teljes életnagyságban még sohasem állt előtte ilyesfajta madár. Eszébe jutottak azok a történetek, amiket ebihal korában hallott róluk. Azzal ijesztgették a felnőttek, ha nem lesz jó béka, elviszi majd a gólya. Ugri borzasztó ijedtségében nem tudta mihez kezdjen. A gólya hatalmas csőrével közeledni kezdett felé. Valamit lépnie kellett. Törte a fejét, mihez kezdhetne. Mikor aztán egyik valamire való terve se bizonyult sikeresnek, úgy gondolta, egy életem, egy halálom, és elugrott az őrfigyelő állomásról. Csodák csodájára, a béka, aki sohasem csinált ilyet még életében, elrugaszkodott a szikláról, és a lápba érkezett. Oda, ahol a gólya már nem találta meg, így megmenekült.

Talán a Varázs-tó erejének, a hirtelen jött magabiztosságának és magába vetett hitének, vagy a béka-edzőterembe töltött fárasztó óráknak köszönheti azt, hogy el tudott ugrani. Ugri, a béka, aki nem tudott ugrálni, bebizonyította, hogy mindenre képesek vagyunk, ha azt nagyon akarjuk. Bármi megtörténhet, ha valamit tiszta szívünkkel szeretnénk.

Tamás Anett 10/2

Megjegyzések