Frankofónia 2017

Miskolcon 18. alkalommal rendezik meg a Frankofónia Ünnepe rendezvénysorozatot, amelynek a nyitánya a Sur le bout de la langue színtársulat által bemutatott Egyszer volt, hol nem volt a francia nyelv című előadás volt. Rengeteg diák és felnőtt érdeklődő gyűlt össze a Bábszínházban 2017. március 1-én, hogy megtekintsék a színdarabot; első lépésként a „szerencsésebbeket” – köztük néhány diáktársunkat a 10/4-ből – véletlenszerűen kiválasztva felhívták a színpadra, hogy játékos módon gyakorolhassák franciatudásukat. Ezután a mini társulat humoros és tanulságos színjátékot játszott el a francia igeidőkről! Műsoruk két órán tartott, de olyan hatása volt, mintha tíz perc alatt végeztek volna… A két színész végig izgalomban tartotta a közönséget. Az előadás mind kezdő, mind haladó franciásoknak hasznos volt.

Kovács-Hagyó Dániel és Szobonya Erik 10/4


Francia nap a Hermanban
Iskolánkban immár hagyomány, hogy a Miskolcon – és egyébként az egész világon megrendezett – márciusi Frankofónia ünnepe elnevezésű programsorozatba mi is bekapcsolódunk egy-két eseménnyel.
Reggel az aulában élő zene fogadta az iskolába érkező tanárokat és diákokat: Fazekas Orsi, Kántor Bogi, Kiss Bogi, Farkas Viktor adták elő kedvenc dalaikat. A nagyszünetben szinte minden franciául tanuló diák bekapcsolódott az éneklésbe, így fantasztikus hangulatban indulhatott mindenki a harmadik órára… Jelenleg Zaz vezeti a franciás diákok slágerlistáját, a 9.-esek a Je veux, a 11.-esek a Si jamais j’oublie című chansonokat énekelték el közösen.
Minden franciás nagy gonddal öltözött fel ezen a napon: francia feliratos pólót vagy pulcsit vettek fel, vagy a francia trikolór színeibe öltöztek, vagy csíkos, franciás stílusú ruhát viseltek.
A menza francia menüvel kedveskedett nekünk: gombakrémleves, sertés kuszkusszal vagy francia rakott burgonya, és még desszert is volt, párizsi kocka! A további franciás hangulatról a színes képekből álló dekoráció gondoskodott.
A délutáni „Félig esőben, félig napsütésben” című rendezvényünkre sok meghívott érkezett más iskolákból és az Alliance Française-ből. Alice Roth, a francia lektorunk és sok hermanos diák együtt tartottak nagyon érdekes előadást Franciaország két nevezetes vidékéről, Normandiáról és Provence-ról.

Kovács Pálma 11/4


Nagy örömömre szolgált, hogy Hermanosként én is részt vehettem a március 7-i Francia nap rendezvényein. Reggel jó érzés volt úgy érkezni, hogy kellemes francia zene szólt diáktársaink előadásában.
Hosszas készülődés előzte meg a délutáni rendezvényt, amelyben csoportunk (10/2-4) Normandiáról énekelt. A próbákon elég sokat bizonytalankodtunk, de az előadás során a félelmünk elmúlt, és a dalunk is jól sikerült.
A sokszínű programnak köszönhetően fantasztikus délutánt tölthettünk el együtt: diákok, tanárok, minden, a francia kultúrát kedvelő vendégünk; így a Herman Ottó Gimnázium méltó módon csatlakozott a Frankofónia ünnepéhez.

Csanádi Zsuzsanna 10/4

Fényképek: Kovács Pálma11/4

Megjegyzések