Rákóczis utazás Budapestre okt. 22-én


2018. október 22-én Subicz Róbert tanár úr vezetésével 26 tanuló utazott Miskolcról Budapestre a Gloria Victis diákutazás keretében, hogy részt vegyenek egy, az 1956-os forradalommal kapcsolatos megemlékezésen. Csatlakozott hozzájuk Vály György tanár úr is azzal a három diákjával, akik korábban a Gloria Victis vetélkedőn vettek részt. Így iskolánk 31 fővel képviselte magát az ünnepségen.

A csapat nagyobb része 8:30-kor indult el, s kényelmes tempóban körülbelül 11:15-re értek Budapestre. Ezután buszos-hajós városnéző program várta a diákokat. Az Európa nevű dunai sétahajón megismerték a főváros történelmi nevezetességeit, az azokhoz kapcsolódó érdekességeket.  A túra során látták az Országházat, a Lajta Monitort, a Várat, a Műegyetem épületét, a belváros egyéb nevezetességeit. Később buszra  szálltak,  és átmentek a Műegyetemre,  ahol  megemlékeztek az 1956-os forradalom eseményeiről. Az ünnepség végén következett a fáklyás felvonulás. A diákok szerint nagy élmény volt részt venni egy több ezer fős rendezvényen, amely méltóképpen emlékezett meg az 1956-os forradalom és  szabadságharc hőseiről. Az égő fáklyákkal felvonuló ünneplők  látványa    felemelő,  megható  volt  számukra.  



Külön érdekessége a történetnek, hogy sikerült egy kis extra városnézést is becsempészni a programba: a felvonulás után, amikor keresték a buszukat, megtalálták azt a helyet, ahová a Kossuth téri felújítás miatt a „Forradalom lángja” átkerült. Azt is megtudták egy helyi lakostól, hogy ez a hely nincs messze attól az épülettől (Katonai Ügyészség), ahol Nagy Imrét és társait kivégezték, s először elhantolták. Az élet furcsa dolgokat produkál időnként. Az iskolai ünnepségen ugyanis ugyanezek a diákok Déry Tibor novelláját adták elő, kicsit megváltoztatva (az ő feldolgozásukban Budáról Pestre ment a főszereplő), így akarva-akaratlanul is a főhős útját járták be. 

A diákok örömmel vettek részt az ünnepi megemlékezésen. Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek, hogy lehetővé tette ezt számukra! Reméljük, hogy beszámolójuk hatására jövőre több tanulónak is kedve lesz ahhoz, hogy csatlakozzon hozzájuk, hogy méltóképpen emlékezzenek meg az 1956-os forradalomról. 


Képek: Zemlényi Zalán 9/2 osztályos tanuló és Vály György tanár úr

Megjegyzések